önértékelés fejlesztése

Egy gyakorlat, amitől jobb lesz az önértékelésed

Az önértékelés alapvetően azt jelenti, hogy milyen önmagad kritikus megítélése, hogyan gondolkozol és minősíted magad, valamint mit hiszel önmagadról, a képességeidről, tevékenységedről és magatartásodról. Az önértékelés nem állandó, hanem folyton változik és több része van.

Például rendkívül sokat tudhatsz meg önmagadról és az önértékelésedről is, ha átgondolod, hogy hogyan kezeled a stresszes helyzeteket, hogyan csapódnak le benned, csak önmagadat okolod-e egy-egy kellemetlen szituációért, esetleg megpróbálod a teljes képet figyelni? Ha kíváncsi vagy mik lennének a válaszaid ezekre a kérdésekre töltsd ki ingyenes stresszkezelő munkafüzetünk!

Az önértékelésünk befolyásolhatják múltbéli tapasztalataink, hogy hogyan bántak veled és mit mondtak rólad, valamint a jelenben, a környezeted aktuális véleménye és visszajelzései. Azok a hitrendszerek és hamis énképek, amelyeket az előző tapasztalataink alapján alakítottunk ki, jelentős hatással vannak arra, ahogyan önmagunkat látjuk.

Sok embernek van egy „pólója”, amit mások telefirkáltak bántó és igazságtalan szavakkal. Ezek a szavak olyan erősen ránk tapadnak, hogy elkezdjük azt hinni, hogy valójában ezek a negatív jellemzők határozzák meg, kik vagyunk.

Azonban van egy szuper gyakorlat, amely segít „levetni ezt a pólót”:

  • vedd fel ezt a képzeletbeli pólót, amely tele van olyan szavakkal, amelyekkel meg szoktak bántani. és képzeld el, milyen lenne viselni a mindennapokban. Ezután vedd le a pólót és a pólóval együtt pedig a negatív jelzőket, bántásokat is vesd le! Ezek a bántó energiák csak ideiglenesek, és te magad lehetsz az, aki eldönti, hogy ezeket hordod vagy leveted magadról!
  • az önértékelésed javítása érdekében képzelj el egy új, fehér, üres pólót, amelyet szívesen viselnél, és írd tele csupa pozitív, kedves szóval amelyek erősítik a pozitív gondolataidat önmagadról. Ezt megteheted egy valós, fehér pólóval és írj rá minden olyan szót, amivel építed az önértékelésed!  Majd felveheted ezt a pólót, és innentől tudni fogod, hogy TE vagy az, aki irányítja, hogyan értékeled magad és hogyan gondolkodsz önmagadról!

Ne feledd, hogy ez egy folyamat, és nem kell sietned vele. Engedd meg magadnak az érzelmek megélést, ha felszínre kerülnek! Írd le az érzéseidet és gondolataidat, vagy beszélj erről valakivel, akiben megbízol. Ez segíthet feldolgozni és megérteni az önértékelésedet befolyásoló tényezőket. Sőt, ha kitöltöd ingyenes stresszkezelő munkafüzetünket, az is nagyban hozzá fog segíteni, hogy még jobban megismerd magad!

Scroll to Top