Pánikroham kezelése

Hogyan Enyhítheted A Pánikrohamaid és Mi áll a pánikbetegség hátterében?

Az életünk folyamatosan változik és új kihívásokkal szembesít minket. Az emberiség rohanó világában stressz, szorongás és aggodalom árnyékolhatja be mindennapjainkat. Azonban vannak olyan pillanatok, amikor ezen érzések váratlanul túlcsordulnak és az életünk kontrollálhatatlanná válik.

A pánikrohamok általában azokban a pillanatokban támadnak fel, amikor leginkább sérülékenynek érezzük magunkat. A szívünk hirtelen vadul dobog, a lélegzetünk elakad, és a testünk ellenállhatatlanul remegni kezd. Az érzés olyan, mintha valami ismeretlen erő próbálná eluralni a létezésünket.

De mi áll a pánikrohamok hátterében? Mi indítja be ezt a pusztító és megfélemlítő érzelmi lavinát?

Ezen cikkünkben  kifejtjük milyen testben végbemenő változások állnak a pánik hátterében, mi okozza a tüneteket és hogyan csökkentheted a rohamok erejét az életed felett.

Lehet fel sem tűnik mennyi érzelemmel és stresszes szituációval kell megküzdened nap, mint nap, azonban fontos lenne, hogy megtudd milyen érzelmi minták követik egymást a napjaidban. Érzelmeid feltérképezését az ingyenes hangulatkövetőnk kitöltésével már akár ma el is kezdheted!

A pániktünetek és pánikrohamok háttere

Az emberi szervezet stresszhelyzetben két fontos hormont, adrenalint és a kortizolt szabadít fel, hogy képes legyen megküzdeni a veszéllyel vagy elmenekülni előle. Az adrenalin felgyorsítja a pulzust, így több vér jut az izmokhoz, lehetővé téve a test számára a nagyobb erő kifejtését. A kortizol pedig biztosítja a szükséges energiát, növeli a vércukorszintet, fokozza az agy energiafelhasználását és segít a szövetek helyreállításában, valamint éberebbé teszi az embert. Ezek a hormonok a mellékvesékben termelődnek és a véráram szállítja azokat a szükséges helyekre a testben. 

Fontos tudni, hogy természetes védekező reakciója a testnek egy vészhelyzetre, hogy a fent említett hormonokat termeli, azonban ezekre a hormonokra különböző testi válaszokkal, tünetekkel fogunk reagálni, tehát a hormontermelés okozza a pániktüneteket. 
Azonban ha te el kezdesz félni ezektől a tünetektől, akkor felerősödik a stressz, még jobban szorongsz, még több hormon termelődik, ami értelemszerűen még erősebb tüneteket generál, így belekerülhetsz egy ördögi körbe.

A kortizol szerepének fontossága

A kortizol egy antistressz hormon, amelyet stresszhormonnak is szoktak nevezni. Nélküle nem lennénk képesek megküzdeni a stresszhatásokkal. Számos fontos funkciót tölt be a szervezetben, mint például a vérnyomás és a só-vízháztartás szabályozása, az anyagcsere folyamatok befolyásolása, az agy és izmok energiaszintjének szabályozása és a gyulladások csökkentése. Emellett pedig érdekesség, hogy elengedhetetlen a tüdő kifejlődéséhez is.

Folyamatos stresszhatás és a mellékvese

Ha hosszan tartó stressznek vagyunk kitéve, a mellékvese folyamatosan és egyre több kortizolt termel, hogy megpróbálja kivédeni a stresszt. Azonban hosszú távon ez a folyamatos túlterhelés kimerüléshez vezethet, melynek következtében csökkenhet a kortizol termelés. Ezt nevezzük mellékvese fáradtságnak vagy kimerülésnek, amely hosszú évek alatt tud kialakulni. Több tényező is hozzájárulhat a mellékvese károsodásához, mint például krónikus stressz, alváshiány, toxikus anyagok, helytelen táplálkozás és fizikai stimulánsok.

Mellékvese fáradtság szakaszai

  1. szakasz: induló fáradtság – Az adrenalin és kortizol termelése még magas, de csak általános fáradtságot érzünk.

  2. szakasz: hosszan tartó fáradtság – A folyamatos stressz miatt a kortizol szint csökken, megjelenhetnek tünetek, mint pl. a szorongás, hangulatingadozás és alvásproblémák.

  3. szakasz: mellékvese fáradtság – A mellékvese nem tud elegendő kortizolt termelni, tünetek sora lép fel, mint pl. a pánikrohamok, állandó fáradtság és erős stresszválaszok.

  4. szakasz: mellékvese kimerülés – A mellékvesék teljesen kimerülhetnek, és súlyos esetben mellékvese elégtelenség alakulhat ki, ami orvosi beavatkozást igényel.

Ha úgy érzed, hogy egyre fáradtabb vagy vagy a fent leírtak alapján már sejted, hogy akár kezd kimerülni a mellékveséd, érdemes elkezdened relaxálni, ugyanis a legjobb mellékvese regeneráló technika a relaxáció.  Ehhez ajánljuk a Benson-féle relaxációs technikát, amellyel már el is kezdheted a relaxálás gyakorlását.
 

A Benson-féle Relaxációs Válasz módszer alkalmazása a szorongás csökkentése érdekében:

  1. Találj csendes helyet és csukd be a szemed!
  2. Koncentrálj a légzésedre, lélegezz lassan és mélyen!
  3. Képzeld el, ahogy tested fokozatosan ellazul, megszűnik a feszültség!
  4. Vizualizáld a pozitív gondolatokat és érzéseket, képzeld el, hogy boldog és elégedett vagy! Ha ez nem megy elsőre, akkor keress egy olyan boldog emléket, amikor nagyon boldognak érezted magad, akár gyermekkorodból!
  5. Tartsd ebben az állapotban 10-20 percig, majd lassan nyisd ki a szemed és állj fel!

Fontos, hogy ezt a módszert rendszeresen alkalmazzuk és gyakoroljuk a légzéstechnikát és az izomlazítást, mivel segíthet a szorongás, stressz és alvászavarok kezelésében, valamint az egészségünk javításában. A kortizol szintet vérből vagy nyálból lehet megnézni, és a rendszeres ellenőrzés segíthet az állapotunk figyelemmel kísérésében. A funkcionális kiértékelés segít meghatározni az optimális működéshez szükséges értékeket, melyek alapján szükség esetén intézkedhetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Ha egy hónapra levetítenéd az érzelmeid, mit gondolsz milyen eredményt kapnál? Egy érzelmi hullámvasút jelenne meg? Vagy úgy gondolod, hogy viszonylag kiegyensúlyozott vagy? Töltsd ki a hangulatkövetőnket ésn nézd megmilyen érzelmi térkép rajzolódik eléd!

Scroll to Top